joi, 17 aprilie 2014

Cand boala si suferinta inspira parintii




Copii diagnosticati cu boli terminale sau nu,cu  malformatii au fost si sunt prezenti in jurul nostru dintotdeauna.
Este uimitor cum in astfel de contexte, parintii intuiesc si mai mult, sunt dispusi sa se conecteze emotional, mental si actional cu copiii pe principiul: Acum ori Niciodata.

Kristine Barnett, mama unui baiat diagnosticat cu autism - Jake, are incredere in propriile simtaminte si convingeri atat de mult incat se implica personal in crearea unui sistem de continere, dezvoltare si terapie pentru copiii autisti, de care aminteste in cartea sa Scanteia, aparuta la Editura Publica.

Iata punctele in jurul carora graviteaza legatura sa cu copiii sai (3 la numar) - unul cu autism (Jake), altul diagnosticat cu Distrofie simpatica reflexa si altul sanatos, pentru a-i incuraja sa-si deschida aripile:
* Experientele tipice copilariei (ex.: zmeu ridicat pe plaja, sa prinzi broaste sau licurici in borcan, sa sufli in puful papadiilor, sa te intinzi pe capota masinii privind cerul si mancand inghetata etc. ) sunt vitale pentru toti copiii, indiferent daca au sau nu au un diagnostic, si toti parintii.
* Puterea ritualurilor (de culcare etc.) este videcatoare.
* Sa credem in copiii nostri si fiecare in copilul celuilalt.
* Daca vrei sa iti ajuti copilul focuseaza-te pe ce poate si nu pe ce nu poate sa faca. Facand ce le place, copiilor li se dezvolta si celelalte aptitudini.
* Orice copil va depasi asteptarile pe care le ai, daca gasesti un mod de a-i cultiva pasiunea. Sa-i arati unui copil ca ii iei pasiunea in serios si vrei sa o impartasesti cu el este cel mai puternic catalizator din lume.(Francis, un baiat diagnosticat cu autism, incurajat in pasiunea lui de-a constructiile ajunge sa studieze la un program foarte competitiv si prestigios de arhitectura din Anglia.)
* "Rasfatarea simturilor nu e un lux, ci o necesitate. Trebuie sa mergem cu picioarele goale prin iarba. Trebuie sa mancam zapada curata. Trebuie sa lasam nisipul sa ni se scurga prin degete. Trebuie sa stam intinsi pe spate si sa lasam soarele sa ne incalzeazca fetele."

* JOC si SPORT in familie, cu totii, din plin.


Annne - Dauphine Juilland este mama a doua fetite nascute cu Leucodistrofie metacromatica - o boala degenerativa care evolueaza prin oprirea  rand pe rand a functiilor organismului (Urme pe nisip,  Ed. Philobia). Achizitiile motrice, vazul, vorbirea, auzul toate dispar rand pe rand, pana cand copilul in varsta de 3 ani ajunge imobilizat la pat cu singurul simt disponibil - ATINGEREA. 
Cand nu poti adauga zile vietii, adauga viata zilelor!

De ce este nevoie sa invatam lectii atat de frumoase din povesti atat de dureroase?!
Pentru ca ne misca si ne fac sa vibram atat de puternic incat ne punem in miscare Acum ori Niciodata.

(Si) Suferinta inspira!

www.motherhood.ro
Motherhood Center - Bucuresti
Tag: joc, joaca, copii, parinti, MotherHood Center, 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu