vineri, 18 iulie 2014

Provocarea ca sansa pentru bebelusul tau


    Un minimum de frustrare provocata intr-o maniera adaptata atunci cand trebuie si continuta adecvat in relatie cu copilul, indiferent de varsta, duce la mobilizare, dezvoltare si autodepasire, catalizand un imens potential de incredere in sine.
Treaba asta ii termina pe multi parinti, le devasteaza ordinea interioara. Se simt vinovati. Se percep ca fiind parinti rai, exigenti, duri. Ori, se simt mici si abandonati, descurajati atunci cand vad ca bebelusul/ copilul se descurca din ce in ce mai bine si cu mai multa siguranta, avand deci, din ce in ce mai putina nevoie de ei (parintii).

    Mai bine, sa le luam pe rand pentru a le clarifica.

* Minimum de frustrare = atat cat poate duce copilul fara a (se) dezintegra ravasitor pe sine (ex.: isi loveste capul de pereti), pe ceilalti (ex.: trag de par, musca, lovesc) sau mediul inconjurator (ex.: iti ia cartile din biblioteca rupandu-le paginile calup-calup).



* ... intr-o maniera adaptata copilului = care tine cont de particularitatile lui de dezvoltare psihomotrica, de ceea ce poata sa faca din punct de vedere fizic, de specificul neuronal, de nevoile sale. Pentru copil, cea mai eficienta modalitate de a introduce elemente de provocare este Jocul. Daca este la etapa mersului de-a busilea pune-i la indemana mingi. Sunt instabile si cum ajunge la ele atingandu-le cu mana cum ele se misca ducandu-se mai departe in alta directie, provocandu-l sa le prinda odata. 

Stai minge. Unde fugi? (Emma) (la cursuri pentru bebelusi)

* ... atunci cand trebuie = atunci cand este in plina desfasurare a unei activitati, in atingerea unui obiectiv de-al lui, nu de-al nostru, atunci cand nu este obosit, bolnav sau flamand.

Uf1 Hai ca am prins-o! Sunt mandra de mine. (Sofia)
* ... continuta adecvat = inseamna ca tu, parinte, sa poti ramane langa el atunci cand se simte frustrat, avand incredere ca se va descurca, sustinandu-l si incurajandu-l permanent. Fa-l sa-si doreasca si mai tare jucaria la care vrea sa ajunga (asta inseamna ca trebuie sa intri si tu in joc) si simultan, incurajeaza-l verbal: Hai, draga mea. Poti sa ajungi la ea.



* ... indiferent de varsta = chiar din primele zile de viata ale copilului. La fiecare varsta, provocarea arata diferit. Asta inseamna ca trebuie sa iti cunosti foarte bine copilul pentru a-i putea introduce elemente sigure de provocare. Experientele noi sunt mai mereu provocatoare pentru copii, cat si pentru adulti. 

* ... catalizand un imens potential de incredere in sine = punandu-si fortele la incercare, depasindu-si limitele, copilul se descurca din ce in ce mai bine. Isi dezvolta independenta. Uita-te la mine! Pot sa o fac! Am reusit! etc. - sunt mesaje cu care porneste la drum in viata.


   Dincolo de a le satisface si implini nevoile de baza, prin ceea ce faci in relatie cu copilul tau, ii transmiti lectii de viata care se intiparesc si amprenteaza in modul lui de a fi in viata. 


Inspiratia vine din provocare!



Psih. Camelia Chetu

Motherhood Center
www.motherhood.ro


Cuvinte-cheie: parenting, psihologia copilului, cursuri bebelusi, atelier de stimulare senzoriala, Motherhood Center


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu