luni, 2 octombrie 2017

4 strategii neconvenționale în familia cu bebeluși

Acum, mai puțin ca niciodată, a crește un copil este o treabă a comunității. Înainte și nu până demult (atenție!) mai toate femeile din jur contribuiau într-un fel sau altul la creșterea copilului. Nașa, moașa, mătușile, bunicile, vecinele - cu toate erau alături de proaspetele mămici. Acum, comunitatea asta s-a mutat în online: bloggeri, grupuri pe Facebook, portaluri online, oameni de marketing sau PR care urcă în mod activ informații preluate, traduse și transcrise cu real vibe despre sarcină, naștere, copil, relația părinte-copil.

Rolul comunității, indiferent că e reală, tangibilă sau virtuală, e deosebit de important. Dar, pe cât de ușurate și inspirate se pot simți unele proaspete mămici atunci când găsesc abordări diferite, soluții practice și eficiente în a îi hrăni, culca, înveseli pe copii, găsite în sânul comunității, pe atât de intens altele se pot simți frământate și copleșite sub forța presiunii aduse de mecanismul auto-comparației (Cum de nu m-am gândit la asta, în timp ce majoritatea mamelor o fac? Cum de ele pot, iar eu nu? Toate au idei de joacă, numai eu nu! Toate știu cum să negocieze conflictele dintre copii, iar eu nu! )
De ce unele răspund emoțional într-un fel, iar altele în cu totul alt fel, nu este subiectul acestui material. Încă se lucrează la elaborarea lui și în curând, va fi gata și ulterior, făcut public.

Până atunci...să trecem în revistă topul celor 4 strategii neconvenționale tot mai prezente în familiile cu bebeluși, care își au originea în ritmul nebun de zi cu zi din fiecare casă cu unul, doi, ...n copii, precum și în nevoia și eforturile de a răspunde ca părinți (mame și tați), cu cât mai multă disponibilitate emoțională copiilor. Fiecare dintre cele 4 strategii vin direct de la părinți reali pe care i-am întâlnit la Motherhood Center, așadar din comunitatea din afara online-ului, dar pe care îi aducem azi în online.


1. Hrănirea copilului este una dintre cele mai vitale responsabilități a mamei. La fel ca și a se hrăni pe sine. Pentru asta, multe mame din zilele noastre iau regulat prânzul la terasa din parcul în care se plimbă cu copilul. Parchează căruciorul, se așează la masă, studiază cu răbdare meniul, comandă și mănâncă pe îndelete felul I, felul al II-lea și... desertul! Meniul zilei la numai ...22 lei! Ziceți voi: cât de la îndemână! Ce să alergi ca nebuna cu stomacul lipit de coloana vertebrală să gătești și să mănânci pe grabă! Pentru zilele friguroase, vântoase și ploioase, că tot vine sezonul, în care nu pot ieși, pun mâna pe telefon și fac exact la fel, iar mâncarea sună la ușă.

2.  Știm cu toții și toate că necesarul consumabilelor necesare unui bebeluș și nu numai este unul considerabil și se epuizează rapid. Cum timpul în familie, cel în care stăm împreună, ne bucurăm unii de ceilalți, este prețios, ce rost mai are să ne pierdem timpul și energia la supermarket. Comanda online este în vârful degetelor, iar produsele sună și ele la ușă!

3. Cum mamei îi face tare bine (și dacă îi face ei, le face tuturor) să se mai aranjeze din când în când - vopsit păr, coafat, manechiură/ pedichiură, dar îi este și foarte dificil să găsească timpul necesar pentru a merge la salon, de ce nu ar aduce salonul acasă? O dată pe săptămână la ușă sună coafeza și manechiurista. Și ca să se țină toată lumea de plan, serviciile sunt prestate în baza unui abonament lunar.

4. Reîntoarcerea mamei la serviciu care implică separarea de copil pentru 4-6-9 ore este da! un moment încărcat cu întrebări, temeri, reprezentări, nerăbdare, speranță și dor. Bunică? Bonă? Creșă? - pentru care dintre ele să opteze familia? Și dacă, alegem bunica care locuiește în provincie cum să nu se ciocnească abordările noastre de ale lor și să fie o stare de armonie și în familie și în cuplu. Pentru asta e nevoie de mare curaj, deschidere și comunicare asumată între cele două părți, unde asta  înseamnă închirierea unei locuințe lângă cea a tinerei familii astfel încât bunica să fie suficient de aproape, dar nu foarte aproape. Pentru mulți poate fi o "palmă grea peste față" această strategie, în timp ce pentru unii poate fi poțiunea magică.


Hai, să ne deschidem mintea și inima ca să facem cât mai mult loc pentru ceea ce contează pentru fiecare dintre noi cu adevărat și ne ajută să fim părinți mai buni, indiferent că avem un copil de câteva luni sau ani!


Mulțumim pentru inspirație și deschidere părinților din comunitatea noastră!




Text: Echipa & comunitatea de părinți Motherhood



   











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu