vineri, 5 iulie 2013

Cant prenatal (din seria Duet Prenatal)


Cand gravidele canta bebelusii vibreaza



        Pe Loredana am intalnit-o intamplator sau nu. Mai bine zis nu: n-am intalnit-o deloc intamplator. Eram invitata la un spectacol pentru copii la Teatrul Mignon, unul dintre cele mai seducatoare si cochete din cate sunt in Bucuresti. Aici, tot ce se intampla este pur si simplu magie. Un loc unde redescoperi simplitatea si frumusetea oamenilor, luminilor si umbrelor, sunetelor si clipelor de liniste dintre replici. Invitatia am primit-o de la Iulian Vacareanu sau Pufi (numele lui de cod, stim noi de ce), cel care a dat viata acestui teatru. La randul lui, pe Iulian, l-am intalnit la coafor unde merg cu sfintenie (face bine la psihicul mamelor, credeti-ma). 
Sunt convinsa ca atunci cand lucrurile stau sa se intample, se leaga incredibil unul de celalalt, curg de la sine putere.
        In piesa respectiva, Loredana era cea care dadea viata sunetelor. M-a captivat cu totul. Din orice fasait, pocnit din degete, suflat in instrumente, cantat, din orice, fata asta iti incanta auzul iremediabil. La plecare, eram sunet, muzica, ritm si armonie. La cateva zile, i-am trimis un mesaj de multumire sincera pentru cum a reusit sa ma daruiasca sunetelor. Ne-am reintalnit, ne-am cunoscut si am inceput sa o descopar mai mult si mai mult.
Este muzicoterapeut cu studii la Paris (Centre International de Musicotherapie, Paris, Franta), cu o inclinatie senzationala catre sunete si oameni, cu aplecare naturala spre a darui si a ajuta pe cei aflati in neputinta si suferinta, cu puteri tamaduitoare doar prin muzica. 
Are o viziune de o mare sensibilitate privind relatia dintre mama si fat in timpul sarcinii si nu numai. Si mi-a povestit cum copilul aflat in pantecele mamei sale aflat in asteptarea vocii ei vibreaza alaturi de ea prin muzica, prin cant.

      Asa incepe povestea unui atelier unic in Romania de cant prenatal, care face parte dintr-o serie complexa de sustinere a atasamentului prenatal, numit atat de frumos, Duet Prenatal.



Cantul prenatal este un moment de mare intimitate pe care femeia gravida il imparte cu copilul sau. Un moment de intalnire plin de vibratie, de emotie si de expresivitate.
Pentru mama, beneficiul major al cantului este starea de bine si de relaxare data de propriul glas sau de  vocile unor instrumente simple de percutie. Cantul prenatal invita la mobilitatea corpului (bazin, coloana vertebrala), la dozarea respiratiei si la mobilizarea anumitor muschi, toate atat de bine implicate in nastere si relatia cu bebe. De asemenea, instrumentele muzicale din materiale naturale, cu sunete suave, creeaza o atmosfera magica ce te pune in contact cu emotiile tale, cu tine, cu bebe din burtica, cu voi.
Pentru fatul scufundat in lichidul amniotic, momentele sonore in care aude vocea ta, a mamei sale reprezinta o reala binecuvantare. Sunetele care ii sunt adresate se vor intipari in memoria profunda a corpului sau, devenind o parte a identitatii sale sonore. Sunetele, ritmul, emotiile pe care i le vei transmite atunci cand ii canti, toate acestea vor intari legatura dintre voi doi si vor da nastere unor momente unice de mare intimitate. Se vor deschide astfel, intre voi, un canal de comunicare non-verbala extrem de valoroasa.
Cand esti insarcinata, te descoperi altfel. Frici, incertitudini, ganduri negre care te sperie si te revolta. Majoritatea gravidelor traiesc acest carusel emotional. Este important insa, ce fac cu el. Coboara cu viteza ametitoare in haul neincrederii si groazei? Raman acolo? Sau au curajul de a le intelege, accepta si polariza in varianta lor luminoasa, pozitiva, increzatoare? Pentru copilul aflat in formare conteaza pe viata.
In cadrul atelierului ne vom juca cu sunete incercand sa le simtim in propriul corp, vom canta la instrumente de percutie simple confectionate din materiale naturale (lemn, bambus), instrumente ce nu necesita o cunoastere prealabila, vom lasa vocea sa cante liber, in propria sa autenticitate.

Partea incredibila este ca pentru a participa si a te bucura deplin de beneficiile acestui atelier, nu sunt necesare cunostintele muzicale. Scopul este sa te descoperi pe tine insati si sa descoperi noi canale de comunicare cu fatul aflat intr-o continua asteptare a mesajelor tale.

Construieste o legatura stransa cu copilul tau, inca din burtica, prin sunete!



NB: Detaliile organizatorice (ce, cum, cand, unde, cat) le puteti vizualiza pe site-ul centrului Motherhood - www.motherhood.ro.

    Categoria: cursuri pentru gravide, cursuri pentru parinti, cursuri pentru bebelusi, cursuri pentru copii, atasament prenatal, 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu