joi, 26 iunie 2014

Recupereaza-ti corpul dupa nastere


     In sarcina, de la o luna de la alta, corpul tau trece printr-o serie de modificari si asta se intampla atat pe plan extern, cat mai ales pe plan intern. Unele organe se maresc (ex. uter), unele sunt presate si inghesuite 
(ex. stomac, intestine, vezica urinara etc.), in timp ce unele poarta greutatea altora (ex. coloana vertebrala care poarta greutatea pantecelui si a sanilor), muschii drepti abdomenului se intind si de cele mai multe ori se separa. 
Dupa ce ai nascut, treptat-treptat toate aceste modificari regreseaza spre forma initiala, chiar daca nu exact spre aceeasi. Dincolo de dimensiunea temporala, este extrem de important ce faci tu pentru si cu corpul tau, cum il hranesti si il hidratezi si mai ales, oh! da, cum il mobilizezi si antrenezi. 


    Mai toate femeile, proaspete mamici tanjesc sa ajunga la formele initiale si chiar trec rapid la actiune imediat ce medicul ginecolog isi da acordul pentru miscare fizica. Isi fac abonamente la sali de sport sau fac acasa fie dupa capul lor, fie cu ajutorul unor programe TV sau online de sport. Numai ca asa cum in sarcina, fiecare gravida are un tablou simptomatologic personal (ex. greturi, varsaturi, diaree pentru unele, migrene, hemoroizi si constipatie pentru altele etc.), corpul lor exprimandu-l concret (ex. fizionomii modificate si umflate pana la refuz, masuri diferite privind diametrul abdominal), tot asa programul de gimnastica postnatala e bine sa fie unul personalizat, care sa raspunda nevoilor corporale si nu numai ale fiecarei proaspete mamici. A nu le acorda atentie genereaza probleme complexe: dureri pelviene, incontinenta urinara, modificarea coloanei vertebrale (cocoasa, coloana in S, discopatie lombara etc.), cu dureri infioratoare si nu numai. Acestea nu sunt aspecte normale ale procesului de imbatranire! Ele pot fi tinute departe prin constientizarea si educarea musculaturii implicate printr-un program special de exercitii si un mod corect de activare postnatala. 
    La salile de sport/ fitness, clasele sunt eterogene, adreasandu-se femeilor in general, ceea ce inseamna ritmuri si niveluri diferite de rezistenta, iar programul fie ca este de Zumba, Body Combat, Aerobic, Spinning sau oricare altul este configurat pentru a raspunde altor obiective decat cele de care tu ai nevoie dupa nastere, respectiv recuperare abdo-perineala si a rezistentei la efort. Ba mai mult, riscurile sunt si mai mari, mai ales in conditiile in care corpul tau nu s-a refacut complet.

Clasa Gimnastica postnatala -  MotherHood Center

    Cea mai relevanta particularitate de care tine cont programul de gimnastica pentru mamici este exact cea implicata in sarcina, adica abdomenul. Nu el este cela care se umple si dupa nastere, ramane gol?! Te-ai intrebat ce se intampla cu pielea in exces (care se vede) si cu muschii tai abdominali (care nu se vad, dar se simt)? Ei bine, pentru a face loc, atata cat are nevoie fatul, tesutul conjunctiv care uneste muschii drepti abdominali, este intins. Vestea neplacuta este ca dupa nastere tesutul nu revine obligatoriu si de la sine la consistenta anterioara, ceea ce inseamna ca distanta dintre muschi se reduce, dar incomplet. Atat timp cat aceste tesuturi nu sunt vindecate si apropiate, organele din cavitatea abdominala si coloana lombara sunt mult mai vulnerabile in timpul activitatilor cotidiene, a eforturilor de tip ridicare a trunchiului de la sol, aplecarilor si ridicarilor de greutati sau a unor activitati sportive de impact.

Clasa de Gimnastica pentru Mamici - MotherHood 

    Pentru multe femei a face sport este o provocare oricand. Atunci cand mai au si un bebelus, e atat de intensa ca au nevoie de o doza de determinare livrata direct in vene, iar asta se intampla numai si numai prin exercitiu si rabdare, antrenament si intelegere fata de ele insele. La centrele special dedicate mamicilor,  ii pot lua cu ele la ora de gimnastica pentru mamici si bucurandu-se din toata inima sa faca miscare impreuna cu ele.


    Cea mai buna si sigura veste este ca merita. Merita pentru tine si copilul tau. El este cel care va avea alaturi o mama increzatoare in corpul ei, care il tine cu siguranta si fermitate in brate, pe care se poate baza.


Inspiratia vine din miscare!


Kinetoterapeut Oana Sforoi




Cuvinte-cheie: gimnastica postnatala, gimnastica pentru mamici, sport pentru mama, recuperare abdo-perineala, MotherHood Center, 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu