joi, 28 iulie 2016

Magnificul Hatzegopteryx: Zaurul din Țara Hațegului



De când avem copii, noi, ca familie avem o relație specială și stabilă cu dinozaurii. Pentru început, Alessia, pe când avea 1 an și un pic, a fost total sedusa de ei: cărți, jucării, plușuri, postere. Toate trebuiau să fie cu "zauri". Zaurul în sus, zaurul în jos, zaurul în culcare și mai ales la sculare, la masă, la baie, acasă, la bunici, ce mai: oriunde și oricând. Apoi, cu ocazia aniversării, am semnat prima poveste dedicată ei, cu ilustrații cu tot, ediție limitată: pentru ea și invitații ei.
Zaurii, pentru că așa au rămas dinozaurii pentru noi până azi, sunt singurii care ne-au aprins imaginația cu atâta febrilitate. Uriași, colorați, bătrâni - milioane de ani, intriganti prin aspectul lor, reali și totuși, atât de...magnifici. Toate astea le dau aceea forța unică de ne stârni iar și iar fantezia.

Dino Parc Râșnov împreună cu Muzeul de Istorie Naturală Grigore Antipa, Muzeul Național de Geologie și Paleontologie din Departamentul de Geologie al Universității din Bucureşti au dezvăluit astăzi, 28 iulie 2016, în premieră, în cadrul unei conferințe de presă comune, scheletul celui mai mare animal zburător din lume, pterozaurul Hatzegopteryx thambema.
Exponatul a fost reprodus la scara reală de către Dino Parc Râșnov în colaborare cu cel care a descoperit fosilele Hatzegopteryx-ului pe teritoriul României, profesorul universitar Dan Grigorescu.



Giganticul zburător poate fi admirat în cadrul expoziției „Aripi peste timp, deschisă în perioada 28 iulie-14 august la Muzeul Antipa, care include și un pteranodon animatronic. În aceeași perioadă, un craniu de dinozaur de 3 metri lungime și un Triceratops pot fi vizitate la Muzeul Național de Geologie. După aceste 2 săptămâni, toate exponatele vor ajunge înapoi acasă, la Dino Parc Râșnov, unde vor putea fi admirate de către toți vizitatorii parcului.

„O pagină din trecutul geologic al lumii poate fi citită acum la Antipa, iar reconstituirea unei faune importante la nivel mondial, descoperită pe teritoriul României, deschide o fereastră către timpul îndepărtat când aceste animale populau ținutul Hațegului. Aripi peste timp’ are o dublă semnificație: pe de o parte ne aduce în prezent trecutul paleontologic al României, iar pe de altă parte ne vorbește despre viitor.



„Ne putem mândri astăzi cu imaginea reconstituită a celui mai mare animal zburător care a  trăit vreodată în întreaga lume, pe care l-am descoperit în Țara Hațegului cu mulți  ani în urmă. Această realizare nu ar putea fi cu adevărat cunoscută fără efortul și sprijinul Dino Parc Râșnov, al Muzeului Grigore Antipa, al Muzeului de Geologie și al celorlalte instituții care s-au implicat cu adevărat de-a lungul timpului și au susținut domeniul cercetării în țara noastră”, a precizat profesorul Dan Grigorescu de la Universitatea din Bucureşti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu