marți, 21 octombrie 2014

10 lucruri absolut necesare in stimularea senzoriala de impact a bebelusului


A fi parinte nu-i deloc ieftin din punct de vedere financiar, iar a jongla cu cheltuielile si cu cele absolut necesare pentru ingrijirea bebelusului poate fi destul de provocator. Daca ne uitam in piata, observam ca asistam la o expandare uriasa a produselor de puericultura - zeci de modele de pompe de san, de aspiratoare nazale, cadite pentru baie etc., si cum caracteristica generala a viitorilor/ proaspetilor parinti este vulnerabilitatea, nevoia lor de a alege ce-i mai bun pentru copiii lor, lucrurile se complica destul de mult pentru ei.

Multe dintre produsele de puericultura sunt o reeditare comerciala, cosmetizata a unor materiale care se gasesc mai in toate casele sau la tot pasul, in parcuri ori gradini.
Asa ca am desprins din atelierele de stimulare senzoriala pentru bebelusi - MotherHood Center 10 obiecte deloc costisitoare, indragite de bebelusi si parinti si cu un impact spectaculos in procesul stimularii senzoriale a celor mici.

1. Materiale textile cu texturi diferite - matase, bumbac, lana, voal, dantela etc., in culori variate. Pentru ca nou-nascutii suprind cel mai usor contrastele cromatice, cauta sa ai materiale care sa raspunda si acestor exigente, respectiv materiale cu imprimeu alb-negru.


2. Folii de nailon in culori diferite (le gasesti la florarie). Pentru inceput, bebelusii adora fosnetul nailonului ca parte a stimularii auditive, dar si sa il molfaie facilitand coordonarea mana-gura.


3. Flori, saculeti cu plante medicinale si aromatice uscate  - lavanda, tei, musetel, menta, busuioc etc., (ca din acelea de care pun bunicile in camara) pentru a imbogati experienta olfactiva a bebelusului.



4. O patura din care puteti improviza cu usurinta un leagan veritabil pentru puiul vostru. Pentru asta este nevoie ca voi, ambii parinti, sa tineti bine de capetele paturii.


5. Pene si pufuri pentru stimularea tactila, motrica si vizuala a bebelusului.



6. Instalatiile luminoase le poti pune deja in functiune chiar daca nu a venit inca Craciunul. Ai observat cat de atras este bebelusul de lumini?! Ei bine, jocul luminitelor de la instalatii ii va satisface pe deplin aceasta placere.


7. Clopotei/ batic cu banuti in genul baticului oriental



8. Carte cu povesti/ poezii pentru copii facuta din carton, plastic sau din material textil.


9. Crema pentru masajul bebelusului. Are atata nevoie de atingerea ta.




10. CD cu playlist variat - cantece pentru copii in limba romana (Cutiuta Muzicala) si limbi straine.




      Aceste obiecte, ca de altfel si orice alte jucarii si obiecte comerciale sau nu, nu au neaparat valoare prin ele insele, ci capata valoare in functie de cum tu, parinte, le pui in scena jocului, a relatiei cu copilul tau, despre felul in care il atingi cu materialele si textile si ii vorbesti despre ele si senzatiile pe care le provoaca, despre viteza cu care plimbi clopotelul prin fata ochilor copilului asezat pe spate sau pe burtica, despre cum faci sa se simta atingerile tale pe pielea lui etc. 


Distractie placuta cu bebelusul tau!



Inspiratia vine din obiectele din jurul tau!


Drd. Psih. Camelia Chetu
Motherhood Center
www.motherhood.ro



Cuvinte-cheie: Motherhood Center, stimulare senzoriala, bebelus, nou-nascut, mamici, parinti










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu