luni, 20 octombrie 2014

Jucaria de tranzitie si sezatoarea de altadata


De ce sa creezi o jucarie pentru copilul tau in loc sa mergi sa o cumperi direct din magazin? este una dintre intrebarile ale carei raspunsuri date de gravidute si mamici de nou-nascuti sau bebelusi mai mari in cadrul Workshop-ului Signs of Love: My First Buddy, le-au mobilizat instant sa se apuce de treaba. Unicitatea si personalizarea jucariei, atentia pentru detalii ca textura, siguranta sau aspectul ei si mai ales procesul creatiei in care isi descarca gandurile si emotiile lor, felul in care isi reprezinta copiii si relatia cu ei, dar si cu jucaria au fost aspectele esentiale.

Am vorbit mai intai despre importanta unei jucarii preferate, indragite, a jucariei lui in procesul de dezvoltare psihoemotionala a copilului mic, fundamentat pe o suita de achizitii si asimilari psihomotrice diferite de la o etapa de varsta la alta. In psihologie, este cunoscuta drept jucaria/ obiectul de tranzitie si il insoteste pe copil din primele lui zile de viata in procesul trecerii/ tranzitiei de la dependenta la autonomie, de la caldura persoanei care il ingrijeste la sentimentul internalizat al sigurantei, ajutandu-l sa gestioneze mai bine, mai usor, mai sanatos necunoscutul si schimbarea. Impactul temporal asupra obiectelor de tranzitie poate fi unul ocazional, ramanand la varsta copilariei, ori dimpotriva, poate fi unul extins pana la varste inaintate. Desigur ca in acest ultim context, se poate intampla fie ca adultul sa ramana la acelasi obiect/ jucarie de tranzitie pe care il avea in copilarie (ex.: jucarie, esarfa etc.), fie sa converteasca jucaria de tranzitie intr-un obiect de tranzitie care sa-l insoteasca mai tot timpul (ex.: bijuterii etc.). Verigheta poate fi unul dintre ele.

Drd. Psih. Camelia Chetu - Motherhood Center

Pentru copii jucaria de tranzitie este asemeni unui gardian, unui pazitor, asemenei celui mai bun prieten, simbolizand figura de atasament. Implicarea figurii de atasament in crearea jucariei este un argument in plus pentru consistenta ei emotionala in viata copilului. 
Iata cum a curs sambata (18 Octombrie 2014) prima editie a Workshop-ului Signs of Love: My First Buddy by Motherhood Center & Madalina Andronic.

Madalina Andronic 



 



Atmosfera a fost una relaxata si degajata, cu insertii din viata de gravide si de mamici, toate intr-o ambianta tipica sezatorilor de altadata. O sezatoare urbana in care gravidele si mamicile participante au redescoperit alaturi de Madalina vechiul obicei al cusutului manual si al placerii de a se juca cu pensulele.


Urmatoarea editie a acestui workshop va avea loc la inceputul lunii decembrie.
Informatii si detalii: www.motherhood.ro / office@motherhood.ro. 










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu