joi, 8 mai 2014

A fi gravida nu-i totuna cu a nu fi gravida




Aproape ca nu exista proces psihoterapeutic care sa treaca peste abordarea perioadei prenatale personale a fiecarui client. Cum ai aparut in viata parintilor tai? Ce isi doreau parintii tai - o fata sau un baiat? Cum a fost sarcina pentru mama ta? etc.
Fiecare om are o poveste a lui. Un inceput. O intalnire dintre un spermatozoid si un ovul, iar apoi viata unui fat, a unui viitor copil.

Traim intr-o lume high-tech, in continua miscare rapida. Tablete, telefoane, Wi-Fi peste tot, email, facebook, masini. Fast-food, fast-information, fast-moving cu gandul la va urma... Sa fii tot timpul inaintea celorlalti cel putin cu un pas, chiar si in sarcina. Gravidele lucreaza pana in ziua nasterii, isi programeaza din scurt nasterea si aleg sau accepta ce altceva decat o nastere desigur, rapida. Nici nu ele nu stiu cum trec cele noua luni de sarcini, sarind continuu peste momentul prezentului de aici si acum.
Iar mai tarziu, puse in situatia de a-si povesti sarcina, incheie rapid fara a se putea opri asupra unor detalii concrete specifice sarcinii - cum si cand au simtit primele miscari, ce isi imaginau, ce temeri si nevoi aveau, ce sperau sau cum se vedeau pe ele insele. Intreaba-le cum obisnuiau sa se conecteze la copilul din pantece si o sa vezi pe fata lor un mare semn de mirare-intrebare. Iti raspund ca aveau intodeauna ceva mai bun si mai logic de facut. 

Si totusi, a fi gravida nu-i totuna cu a nu fi gravida.
Au loc multe schimbari rapide in corpul si mintea ta, pe care pentru a le accepta trebuie mai intai sa le observi fara a le judeca si abia apoi, sa le intelegi. Cele mai recente studii din domeniul neurologiei arata ca spre finalul perioadei prenatale creierul gravidei are o marime mai mica, in timp ce ventriculii lateriali isi maresc suprafata, pentru ca dupa nastere, aceste modificari sa revina la normal (poti studia detaliat prezentarea acestei cercetari - Change in Brain Size during and after Pregnancy in American Journal of Neuroradiology), ceea ce explica dificultatea gravidei de a se concentra, de a tine minte etc. La nivel corporal, totul se vede cu ochiul liber in oglinda de pe perete sau ceea pe care ti-o pun cei din jur oglindindu-te in intregime sau partial (importante sunt calitatea si intretinerea oglinzii).

Pentru a intra in contact cu ele si a le metaboliza adecvat este nevoie de lucrul cu tine insati, iar pentru asta ai nevoie sa te opresti pe experienta momentului de acum, pe ceea ce simti in corpul tau, din varful capului pana la degetele picioarelor, si poate astfel o sa simti in tine noua viata - cea a copilului tau. Sa te opresti pentru a-ti da seama de cum bate inima ta, de cum respiri pentru tine si el. Sa fii constienta de sunetele si muzica din afara si interiorul tau, de mirosurile si gusturile pe care le simti, facandu-ti pe rand plinul cu ele. Sa iti indrepti atentia spre oamenii din jurul tau - familie, prieteni, colegi, cunoscuti si necunoscuti, conectandu-te emotional la ei odata cu tine. A te deschide la toate aceste aspecte constituie o puternica sursa de cunoastere despre tine si copilul din pantecele tale.


    Starea ta emotionala pe perioada sarcinii poate fi extrem de variata si intensa, cu anxietati, frici si furie pe fundal sau in prim plan. Este important sa inveti sa ti le accepti si intelegi, sa le procesezi intr-un mod cat mai sanatos pentru tine si copil, aducand echilibru in viata de zi cu zi.
     Daca nu o sa am lapte?/ Ce fel de mama o sa fiu?/ Cum sa ma descurc sa am grija de un bebelus cand abia pot sa am grija de mine?/ Si cu cariera mea ce se va intampla?/ S-a terminat cu distractia, cu iesirile cu gasca./ Mi-e frica de nastere./ Mi-e frica sa nu se intample ceva rau cu bebelusul meu./ Totul in jurul meu merge intr-o directie atat de gresita incat nici nu stiu daca imi mai vreau copilul. Ce ma fac?! etc. 
   
 Tehnici de relaxare, de respiratie, mediatia cu suport muzical sau fara si alte tehnici active de lucru sunt instrumente aflate la dispozitia ta in orice moment, extrem de eficiente pentru a te ajuta sa treci cu armonie peste perioada sarcinii si nastere, conectandu-te profund la tine si fat, punand bazele atasamentului prenatal. Le poti deprinde repede cu putina initiere din partea unui psiholog familiarizat cu tehnicile de relaxare in lucrul cu clientii sau poti alege sa mergi la o clasa sau ora de relaxare, unde sa poti accesa o stare sigura de relaxare, liniste si confort.



Inspiratia vine din relaxare.






Tag: relaxare, atasament prenatal, gravida, fat, sarcina, meditatie, respiratie, MotherHood Center















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu