marți, 13 mai 2014

Care-i faza cu gimnastica in sarcina?



             {Inainte de a incepe sa citesti acest articol, ia aminte de a intelege din capul locului ca se exclud toate situatiile in care apar niste factori de risc ce incompatibilizeaza gimnastica si sarcina.}

      Daca pana sa ramai insarcinata, ai facut sport constant intr-un fel sau altul, fie ca obisnuiai sa mergi de 2-3 ori/ saptamana la sala de fitness, aerobic sau zumba, fie ca alergai sau faceai regulat plimbari pe jos prin parc sau pe trotuarele orasului, nu mai ai nevoie de niciun argument pentru care acum, insarcinata ar trebui sa continui pe aceeasi directie. Intelegi de fapt, ca atata timp cat ai facut  miscare pana acum intr-o forma atat de fireasca si bine integrata ritmului tau existential, ea face parte din modul tau de a fi, de a te (re)construi si de a trai. 
     De ce sa te opresti tocmai acum cand ai ramas insarcinata? Acum cand corpul tau este furnizor pentru dezvoltarea fatului/ copilului tau? Acum cand are nevoie de cele mai sanatoase resurse pentru a creste, de cele mai importante lectii de invatare care tocmai incep?


Clasa Gimnastica Prenatala -  Motherhood Center
     In cazul in care, pana sa fii gravida, nu ai legat o prietenie serioasa cu sportul/ miscarea, este bine sa stii ca acum este cel mai potrivit moment pentru a face primii pasi in aceasta directie. Ce daca nu ai mai facut sport? Cauta si vei gasi pana la urma specialisti care sa te initieze pas cu pas si cu care sa urmezi un program atragator si eficient de gimnastica prenatala. 
     
Clasa Gimnastica Prenatala - MotherHood Center

     Sunt multe gravide carora nu le place miscarea si care ar prefera oricand sa stea intinse pe canapea sau lucrand la birou. Poate si tu esti asa. Dar stim ca daca te gandesti la copilul tau, iti doresti pentru el sa se nasca si sa traiasca sanatos. Fa-o deci, pentru el, daca nu si pentru tine. Asta ar trebui sa te ajute sa pui capat amanarilor repetate si sa te mobilizezi sa incepi un program de gimnastica pentru gravide. Efectele apar instant, odata cu primele acorduri muzicale, exercitii fizice si prezenta altor femei insarcinate. E mai usor si mai placut parca atunci cand suntem impreuna.


Clasa de Gimnastica Prenatala - MotherHood Center
      Cu aproximativ 4 ani in urma, o clienta de-a centrului nostru - Motherhood Center fusese monitorizata medical pe timpul sarcinii la Bruxelles. Ei bine ne-a povestit cum acolo si nu numai acolo, ci mai peste tot in tarile dezvoltate, exista un protocol bine structurat de monitorizare prenatala. Dupa primele analize si ecografii, in functie de starea de sanatate a gravidei si de istoricul sau medical, medicul ginecolog ii recomanda sa mearga la clase de gimnastica pentru gravide sau la sedinte de masaj prenatal. Ii ofera cu incredere si autoritate cateva argumente atat de convingatoare incat nu mai e loc de ezitare sau lene. In tara noastra sunt putini medici ginecologi care sa incurajeaze asocierea intre sarcina si sport. Ce-i drept, nici nu prea avem o cultura de prenatal well-being in spate, iar mitologia sociala care pomoveaza sa nu faci efort si mananci cat doi sau mai multi (dupa tipul sarcinii), are in continuare un impact extrem de puternic. 
     Monitorizarea de catre medicul ginecolog a evolutiei sarcinii este unul dintre cele mai importante aspecte si de aceea, luate impreuna si armonizate, controalele medicale si gimnastica prenatala aduc o multime de beneficii dezvoltarii fatului si gravidei. Astfel, accesarea unui program de gimnastica pentru gravide se face numai si numai cu acordul medicului ginecolog (in baza unui aviz medical/ a unei recomandari pentru gimnastica). In cazul in care exista anumite exigente medicale, un diagnostic de exemplu, specialisul in kinetoterapie (cel care configureaza si desfasoara cot la cot cu gravida programul de gimnastica) particularizeaza suita de exercitii si miscari in functie de el/e.
         
      Zau, ai prea multe beneficii din a face gimnastica pe timpul sarcinii decat din a sta doar pe scaun la birou. Ia atitudine! Pentru copilul din tine!


Clasa de Gimnastica Prenatala - MotherHood Center

     Inspiratia vine din miscare!




Tag.: gimnastica prenatala, gimnastica gravidei, sarcina, gravida, nastere, fat, MotherHood Center



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu