joi, 15 mai 2014

Set-up de relatie in sarcina


       Unor gravide le vine mai usor sa comunice cu fatul din burtica prin intermediul gandului simtindu-se stanjenite sa-si verbalizeze mesajele in prezenta altora sau chiar si in intimitate, in timp ce altele nu au nicio dificultate in acest sens, ba mai mullt se  exprima in stil mamicesc cu inflexiuni deja ghiduse si copilaroase in glas. Unele ii canta, altora nici macar prin glas sau gand nu le trece asa ceva. Unele mediteaza la el, in timp ce altele nici macar nu si-l vizualizeaza intr-o forma sau alta. Unele ii citesc poezii, ii spun povesti, in timp ce alte gravide se cramponeaza exclusiv in monitorizarea si ingrijirea utilitara a sarcinii - alimentatie, hidratare, controale medicale, gimnastica pentru gravide sau masaj prenatal. Unele scriu in jurnal, picteaza sau modeleaza in solitudine cu gandul la viata din pantecele lor, in timp ce altele ii implica pe toti cei apropiati ei si copilului in relatie, incurajandu-i sa se cunoasca. Unele gravide secretizeaza sarcina, in timp ce altele si-o anunta si afiseaza cu bucurie si incredere. Oricum ar fi, fiecare dintre ele isi seteaza un mod individual si specific de a se raporta si intra in contact cu fatul. 

Program de Atasament Prenatal - Prenatal Happy Together
     Specificul modului de a stabili si dezvolta legatura dintre tine si fat tine de toate variabilele si constantele tale personale: de relatia cu parintii tai, cu tine insati si cu ceilalti, de experientele tale anterioare, de ceea ce te sperie si iti da fiori pe sira spinarii si ce iti bucura inima. De exemplu, daca parerea celorlalti este extrem de importanta pentru tine, avand voce critica si de judecator (Ce-or spune ceilalti despre mine? Daca m-ar vedea ai mei? Sigur o sa zica cum ca sunt ..... etc.), set-up-ul relatiei tale cu fatul va fi cu totul diferit de cel in care te valorizezi mai mult pe tine insati, acordand credit comportamentelor si starilor tale emotionale. 

Program de Atasament Prenatal - Prenatal Happy Together
     Relatia cu copilul, imediat dupa nastere, este o continuare a celei configurate in perioada prenatala. Copilul este deja familiarizat cu vocea ta, cu ritmul tau de viata, cu felul tau de a fi. 
            - Vorbesc toata ziua cu cei din jurul meu - cu colegii de birou, cu clientii, cu sotul. Aude deci, cum suna vocea mea. De ce mai trebuie sa-i vorbesc si lui (fatului)? - intreaba gravidele (unele).
        - Continutul si forma sunt altele atunci cand vorbesti cu fatul. Cu colegii, clientii si sotul vorbesti ca de la adult la adult despre chestiuni adulte, in general. Cu fatul ca unui copil - cu caldura, cu blandete, cu rabdare, cu intonatie si inflexiuni jucause despre nimicuri dulci, tandreturi cu adresabilitate directa spre el, iar ceea ce simte in aceste momente - ca este iubit si dorit, este vital pentru cresterea si dezvoltarea lui emotionala.

Program de Atasament Prenatal - Prenatal Happy Together
      A-i acorda zilnic exclusiv o particica din timpul tau (cateva minute pe zi) pentru a te conecta la fat este un bun exercitiu de pregatire, de antrenament pentru ceea ce va urma nasterii - a avea grija de el zi si noapte.


     Inspiratia vine din conectare!






Cuvinte-cheie: atasament prenatal, fat. gravida, sarcina, conectare, MotherHood Center, psihologie.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu