vineri, 30 mai 2014

Stimularea senzoriala a bebelusului: de la normalitate la tulburare



     O spun si medicii, o arata si cercetarile (pentru specialisti clinicieni: DC: 0-3R - Clasificarea diagnostica a sanatatii mentale si a tulburarilor de dezvoltare ale copilariei timpurii), observa si parintii ca bebelusii au propriul lor ritm de dezvoltare, manifestand diferente in performantele motrice, afective, de interactiune, cognitive sau lingvistice. Cat de distantate, intr-o directie sau alta, sunt aceste diferente de la reperele considerate general-valabile caracteristice varstei respective potrivit scalei de dezvolate psihomotrica, are o semnificatie si implicatie majora in dezvoltarea bebelusului. 

     Cine nu i-a observat oare pe bebelusii vioi, curiosi, exploratori, expresivi din punct de vedere emotional si relational? Dar pe cei apatici, tacuti si observativi, care par tristi si neinteresati, retragandu-se din contactul cu obiecte, jucarii sau/ si persoane? Dar pe cei care debordeaza de energie mereu crescanda, cu tonuri accentuate de agresivitate si dezorganizare, cautand sau solicitand niveluri inalte de input senzorial? 

     Inca din primele luni de viata, pot fi identificate si diagnosticate particularitatile de dezvoltare ale unui copil: normalitate, hiposenzitivitate/ subresponsivitate, hipersenzitivitate cu impulsivitate si dependent de ele, implementat un mod adecvat de stimulare senzoriala, de joaca, de relationare, un plan de interventie cum ar spune psiholgii clinicieni in cazul unor tulburari clinice.

Atelier de stimulare senzoriala pentru bebelusi - Motherhood Center

     Multi parinti se simt linistiti si fericiti cu un bebelus caruia pare sa-i placa sa stea singur in patul lui, care nu-i solicita prea mult. Ba dimpotriva, se si falesc cu Cat de cuminte este puiul mic!, incurajandu-l in cumintenia lui adica lasandu-l asa cum ii place lui cel mai mult, singur. Nu intram acum prea mult in detalii cum ca in spatele acestei cumintenii se pot ascunde o depresie (da, da si bebelusii fac depresie), o tulburare de dezvoltare pervaziva sau de anxietate, ci ramanem doar in planul observabilului, al consecintelor. Un copil neinteresat de stimuli si nestimulat senzorial adecvat de catre cei din jur, va face achizitiile psihomotrice intr-un ritm anormal de lent, va sta pe burtica, in sezut, va merge cu intarziere, preferand planul dependentei sale de ceilalti si tot cu intarziere se vor intampla salturile in dezvoltarea lui psihologica. Pana atunci, retard psihomotric.
Kit de stimulare senzoriala penrtu bebelusi - Stop.JOC
   Si tot multi parinti ne spun cat de la capatul rabdarii ajung, cat de repede si intens se simt epuizati in relatie cu bebelusul lor extrem de activ si solicitant senzorial. Toti bebelusii au nevoie de stimulare senzoriala. 

Atelier de stimulare senzoriala pentru bebelusi
     Simbolic vorbind, este o altfel de hrana pentru ei. Unii nu ar manca deloc, in timp ce altii nu se mai satura, mancand rapace si cu aviditate inghitituri imense. De aceea, continutul si cantitatea jocurilor de stimulare senzoriala trebuie sa fie personalizate fiecarui bebelus, avand grija pentru a-i hrani, a-i stimula toate simturile si intreg corpul ajungand in final la reglarea stimularii senzoriale.

Atelier de stimulare senzoriala pentru bebelusi

     Stimularea senzoriala a bebelusului vine mai intai de toate, din inima, din dragostea pe care i-o poarta parintii lui. Fiecare are un alt mod de a se conecta la copilul lui. 



Inspiratia vine din stimulare senzoriala!


Cuvinte-cheie: stimulare senzoriala, cursuri bebelusi, ateliere bebelusi, joaca bebelusi, Motherhood Center,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu