joi, 22 mai 2014

Tu cat timp ti-ai secretizat sarcina?


     Sarcina si Secretul au mult mai multe in comun decat literele s, c si r. Ele se imbina atat de des si de regulat ca dau intr-o impletitura mai mult sau mai putin organizata sau haotica (depinde de perspectiva).
Din ce in ce mai frecvent se intampla ca sarcina sa fie tinuta sub cheia secretului in primele trei luni ca si cand asupra ei ar zabovi biciul necrutator al blestemului Daca spui cuiva de sarcina, ai putea sa o pierzi. Este drept ca nici copiii nu se mai fac la fel de usor ca altadata. Se fac mai tarziu, cand desigur costurile si riscurile sunt mai mari, iar certitudinea viabilitatii sarcinii devine un criteriu de exigenta si securitate maxima.



       Se intampla insa ca secretul sa fie instaurat si tinut vreme indelungata, uneori pana cand trec toate cele 9 luni de sarcina si chiar mult dupa aceea. Se intampla cam dintotdeauna si asta mai ales in situatiile in care femeia ramane insarcinata in urma unui viol, a unui parteneriat neacceptat de familie sau adulter, aducandu-ne aminte de stigmatul "copilului din flori". Desigur ca nu sunt singurele motive care impun Legea tacerii in sarcina sub auspiciul careia gravida face tot ce-i posibil pentru a-si ascunde pantecele tinandu-l bine strans cu brau elastic sau camuflandu-l cu haine largi, infometandu-se sau epuizandu-se excesiv prin sport, izolandu-se de ceilalti sau trecand prin lume, dar improvizand tot felul de argumente pentru noile kilogramele.


     Fie ca este tinut pentru numai primele trei luni sau mai mult, secretul produce un conflict interior intre a spune si a nu spune, intre a arata si a ascunde sarcina, blocand comunicarea gravidei cu sine, cu ceilalti, cu fatul - Nu trebuie sa stie nimeni despre tine, puiule./ Nu trebuie sa afle X despre tine. /Inca nu este momentul sa afle./ Ai putea fi in pericol./ O sa am de suferit./ Nu trebuia sa raman insarcinata. Imi este rusine. etc.

     Tot ce nu se comunica verbal se comunica insa, prin acte simbolice - gesturi, atitudini, mimica sau prin somatizari. Un secret tinut cu toata puterea in sarcina se poate exprima prin constiparea gravidei (Nu pot lasa sa-mi scape.), in timp ce un secret care da sa iasa la iveala se poate exprima fie prin varsarea lui, fiind foarte intalnite starile de greata si varsaturi ale gravidelor, fie prin diaree (Nu pot sa-l mai tin.), fie prin aparitia unor modificari la nivelul fetei - ex. acnee, rozacee etc.

    -  Bun. Dar care sunt riscurile pentru un fat/ copil a carui mama ii secretizeaza primele sau toate lunile de sarcina? 
    - In functie de felul in care gravida isi ascunde sarcina (ex.: infometare, sport excesiv, tutun etc.), poate sa ii puna in pericol dezvoltarea sau viata intrauterina a fatului. Din punct de vedere psihologic, dupa caz, fatul se dezvolta, iar ulterior copilul se naste cu pecetea secretului, ceea ce poate ricosa mai devreme sau mai tarziu in tulburari identitare sau de relationare, cautand sa (se) ascunda, traind o dinamica intensa intre a se simti dorit versus a se simti nedorit etc.
     
      Asa cum imi spunea Serge Tisseron intr-un email, fiecare familie are secretul sau secretele ei, care indeplinesc o anumita functie pentru unul sau mai multi membri ai familiei. Vitala este deblocarea procesului de comunicare in familie, intre membrii ei, iar in acest context intre gravida si fat, intre mama si copil.


Inspiratia vine din comunicare!




Cuvinte-cheie: sarcina, secret, psihologie, MotherHood, Cabinet Individual de Psihologie Camelia Chetu




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu